Forum Autoblog.rs
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
Forum počeo sa radom, n-joy
Početna
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
Forum Autoblog.rs
»
Automobili
»
Servis
»
Gume
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice: [
1
]
Autor
Tema: Gume (Pročitano 2113 puta)
Dejan
Newbie
Gume
«
poslato:
Avgust 20, 2010, 10:00:51 pre podne »
Pozdrav svima,
Imam pitanje u vezi gume jer se ne razumem bas najbolje.
Zanima me koliko obicno traju, to jest koliko vremena mogu da se eksploatisu.
Kupio sam novog Clia III 2008. godine, gume na njemu su Bridgestone i evo posle dve godine izgledaju zaista dotrajalo.
To je dakle dve godine i oko 40000km.
Nesto mi je to brzo, jer su na prethodnom Meganu Rotex trajale mnogo duze i km i godina.
Pa me zanima, jel to do guma, jel stavljalju neki skart od gume na Clia ili je to sada standardno tako, kao i sa mnogim drugim stvarima, kojima se skracuje zivotni vek kako bi se sto pre kupile nove?
I kakva su vasa iskustva sa gumama? Na koliko ih menjate? I ako je neko uzeo nov auto koliko su mu trajale prve?
Unapred zahvalan,
Dejan.
Sačuvana
dmc
Newbie
Bender Rodrigez
Odg: Gume
«
Odgovor #1 poslato:
Avgust 20, 2010, 11:54:58 pre podne »
Kod mene konkretno kupio sam sve cetiri zimstke WinerA 1, 195/15/65 na Mercedesu, vozio sam ih i leti i zimi (naravno
, i evo mislim da je treca sezona, s tim sto mislim da nisam presao ni 40000 kao ti, iskreno ne znam koliko, ali oko 30000 mozda, no zimske se i brze trose kad se voze leti i sl.. , tako da mislim da je 40000 i vise nego dobro za set guma, s tim sto nisam profesionalac, mozda ce neko drugi strucniji odgovoriti nesto preciznije.
Sačuvana
>> dmc/dtc <<
Miki
Jr. Member
«
Odgovor #2 poslato:
Avgust 21, 2010, 07:35:29 pre podne »
Par važnih činjenica prvo:
1) Trajanje guma dosta zavisi i od stila vožnje (nagli startovi i kočenja, kao i veće brzine više habaju gume).
2) Ako su manje napumpane od propisanog, takođe kraće traju.
3) Ako ih ne premeštaj, tj. "ukrštaš" , neravnomerno će se trošiti, i opet u principu kraće trajati.
4) Zimske gume, pošto su mekše, ako se voze van zimskog perioda, ubrzano se traše i znatno kraće traju.
Dakle, ako su gume propisno napumpane, ako normalno voziš po gradu, stil vožnje sa laganim startovima i bez naglih kočenja, i ako na autoputu ne cepaš preko nekih 2/3 deklarisane brzine gume, trajaće i do 50-60.000km bez problema. Ali nemoj da čekaš i zadnji milimetar-dva da se potroši da bi ih menjao. Ovo naročito važi kad počne kišna sezona, kad svaki milimetar manje značajno povećava zaustavni put kočenja!!! Gume su jedino što te drži za asfalt, daje upravljivost i koči. Jer džaba dobre kočnice ako su gume loše!
Sačuvana
Dejan
Newbie
«
Odgovor #3 poslato:
Avgust 23, 2010, 12:33:01 posle podne »
Hvala na odgovorima...
Vec sam ih promenio, malo sam imao problema sa dimenzijama...
Nasao sam samo Miselin gume tih dimenzija sto meni trebaju, tako da malo je skuplje izaslo, ali je razlika zaista primetna.
E sad' da li je razlika stvarna ili se ja umisljam to vec ne znam.
Jos jednom se zahvaljuljem.
Sačuvana
Dejan
Newbie
«
Odgovor #4 poslato:
Avgust 23, 2010, 04:14:03 posle podne »
E jos jedno pitanje!
Ponudili su mi da mi zamene gume koje su 165, 65, 15, za gume 175, 65, 15.
Zanima me kako ce to uticati na auto, jel se moze to uopste? jel sigurno?
Razlog menjanja je samo sto ove gume sto trenutno imam (ove manje) mogu da nabavim Fulda i Miselin, a ove vece ima i ostalih. Pa bi mi menjanje u buduce bilo jeftinije.
Ali sam nesto sumnjicav da na istu felnu moze i veca guma?!
Pa ako neko ista zna o tome???
Da li da uradim to?
Da se razumemo, sada sam vec zamenio i stavio Miselin (skoro da sam mogao alu-felne da nabacim), ali da znam kada sledeci put budem menjao. Jer vece su jeftinije.
Unapred zahvaljuljem svima!!!
29.9.2010.
Ljudi doslo vremen da se stave zimske, jel zna neko jel smem da uradim gore navedeno?
«
Poslednja izmena: Septembar 29, 2010, 10:24:59 pre podne Dejan
»
Sačuvana
Štampaj
Stranice: [
1
]
« prethodna tema
sledeća tema »
Forum Autoblog.rs
»